Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker
Vill du restaurera igenvuxna marker till ängs- eller betesmark eller restaurera tidigare hamlade lövträd på eller i anslutning till jordbruksmark? Då kan du ansöka om ersättning för kostnader som uppstår vid dessa åtgärder. Ansökan görs hos länsstyrelsen.
Vem får söka?
Du som är markägare eller som har markägarens tillåtelse att utföra restaureringsåtgärder (se även utförligare information nedan).
Vad kan jag söka för?
Restaureringsåtgärder för ängsmark, betesmark och hamlade träd med natur- och kulturmiljövärden.
Ansökningsperiod
Länsstyrelsen Jönköping har en extra ansökningsperiod 28 oktober–8 november. Besök din länsstyrelses webbplats för mer information.
Under det senaste århundradet har det svenska landskapet genomgått stora förändringar när det gäller mängden ängs- och betesmarker och hamlade lövträd. Dessa utgör viktiga livsmiljöer för ett stort antal växt- och djurarter, samtidigt som de tillför foder för lantbrukets djur och har stor betydelse som kulturmiljöer och bärare av historiska spår från äldre tiders brukande.
Dessa ersättningar är till för att stödja insatser som syftar till att återställa ängs- och betesmarker samt hamlade lövträd. Målet är att bevara, stärka, utveckla och återställa biologisk mångfald.
Vem får söka?
Du som är markägare eller som har markägarens tillåtelse att utföra restaureringsåtgärder, till exempel är arrendator. Även vissa stiftelser och föreningar samt kommunala bolag och entreprenörer kan söka stödet.
Statliga myndigheter och kommuner kan inte få ersättning för restaureringsåtgärder inom detta ersättningsprogram.
Vad kan jag söka för?
Du kan få ersättning för att restaurera ängsmark och betesmarker av olika typer, till exempel
- öppna betesmarker
- trädrika betesmarker
- skogsbeten
- alvarbeten
- mosaikbetesmarker.
Om du vill restaurera tidigare hamlade lövträd, så att de kan börja hamlas i en hamlingscykel igen, kan du få ersättning för delar av kostnaderna för åtgärderna. Ersättning kan fås för alla åtgärder som är nödvändiga för restaureringen, till exempel avverkning, röjning, bortforsling av ris och eget arbete.
Inköp av redskap eller maskiner ersätts inte, i vissa fall kan dock kostnader för stängsel ingå.
Fasta kostnader och riktvärden för stöd till restaureringsåtgärder
Hur stor är ersättningen?
Ersättningen uppgår till högst 70 procent av dina godkända redovisade kostnader upp till det belopp som satts som takbelopp av länsstyrelsen och som framgår av ditt beslut.
Så ansöker du
Ersättningen söks hos länsstyrelsen. Det är även länsstyrelsen som fattar beslut om ersättning och betalar ut ersättningen.
Villkor för att få ersättning
För restaurering av ängs- och betesmarker
- Betesmarken eller ängsmarken ska omfatta minst 0,3 hektar.
- Restaureringen ska bidra till att bevara, stärka, utveckla eller återställa markens höga naturvärden.
För restaureringshamling av ett lövträd
- Trädet ska bära tydliga spår efter tidigare hamling.
- Trädet ska stå på eller i anslutning till jordbruksmark.
- Trädet ska ha höga naturvärden.
- Restaureringen ska bidra till att bevara, stärka eller utveckla trädets höga naturvärden.
Ersättning lämnas inte till
- Åtgärder som du enligt lag är skyldig att göra eller inte får göra.
- Åtgärder som har påbörjats innan beslut om stöd har fattats av länsstyrelsen.
- Åtgärd som du har fått annat offentligt stöd för.
- Åtgärd som avser mark som du har fått statligt stöd eller EU-stöd för avseende
- skötselåtgärder inom fem år före ansökningstillfället, eller
- andra åtgärder som syftat till att bevara eller återställa biologisk mångfald inom tio år före ansökningstillfället.
Prioritering
Om pengarna inte räcker till alla ansökningar, behöver länsstyrelsen prioritera bland ansökningarna. Det innebär att även en ansökan för artrika marker kan få avslag om det finns andra marker som har ännu högre värden.
Förutom några nationellt gemensamma grunder för prioritering beslutar varje länsstyrelse hur prioritering ska ske inom länet. Detta eftersom förutsättningar och naturvärden skiljer sig åt mellan olika regioner i landet. Kontakta din länsstyrelse för mer information om vad som prioriteras i ditt län.
Gemensamt för alla län är att ersättningarna i första hand prioriteras till
- åtgärder som bedöms ha bäst förutsättningar när det gäller att långsiktigt uppfylla syftet med stödet, det vill säga bevara, stärka, utveckla eller återställa biologisk mångfald,
- åtgärder som bedöms vara viktiga för att bevara eller sprida arter som gynnas av att träd återgår i hamling,
- åtgärder som avses utföras på mark som bedöms vara viktig för att bevara eller sprida arter som gynnas av att marken betas eller slås, och
- vissa särskilt utpekade naturtyper.
Från ansökan till färdig restaurering
Detta bestäms av länsstyrelsen. Tillvägagångssättet i stora drag beskrivs nedan:
- Ansökan skickas in till länsstyrelsen.
- Länsstyrelsen prioriterar mellan ansökningar. Om antalet ansökningar är stort beror antalet ansökningar som får ersättning på storleken av tillgängliga medel.
- En restaureringsplan upprättas av länsstyrelsen i samråd med sökanden efter besök på marken. Planen beskriver hur restaureringen ska genomföras och ligger till grund för de villkor som ställs för restaureringen. I planen ingår
- motivering av behovet av åtgärderna
- areal som ska omfattas av åtgärder
- markens geografiska position och utbredning
- beskrivning av befintliga natur- och kulturmiljövärden inklusive förekomst av sådana livsmiljötyper som anges i bilagan till nämnda förordning
- beskrivning av målet för åtgärderna inklusive bedömning av framtida förekomst av sådana livsmiljötyper som anges i bilagan till nämnda förordning
- tidpunkt för när åtgärderna ska vara slutförda
- beskrivning av metoder, tidpunkter och omfattning för de åtgärder som ska genomföras
- eventuella behov av försiktighetsmått
- beskrivning av planerad framtida skötsel.
- När sökanden och handläggaren på länsstyrelsen är överens om planens utformning kan beslut fattas. Detta kan ses som en överenskommelse om vilka åtgärder som ska utföras och ersättas i enlighet med planen och beslutet.
- För att få ersättning behöver underlag i form av betalade fakturor och antal timmar egen arbetad tid redovisas till länsstyrelsen årligen. Utbetalning sker årligen.
- När restaureringen är färdig genomför länsstyrelsen en slutbesiktning. Genomförda åtgärder och restaureringsplanen gås igenom för att kontrollera att överenskommelsen har följts. Om åtgärderna godkänns görs slututbetalning. Om inte åtgärderna godkänns kan kompletterande åtgärder behöva genomföras eller krav på återbetalning av utbetalade medel ställas.
Viktigt att tänka på
Syftet med ersättningen är att bidra till restaurering av marker och träd som sedan sköts regelbundet efter avslutade restaureringsåtgärder. Restaureringen ska ses som en start på en återupptagen skötsel. Om du inte tror att det kommer att vara möjligt att sköta marken kontinuerligt med slåtter eller bete eller träden med regelbunden hamling ungefär vart femte år efter restaureringen bör du inte söka ersättningen.
Vad händer efter restaureringen?
Efter restaureringen bör du sköta marken med bete eller slåtter och trädet med regelbunden hamling. Det finns möjlighet att ansöka om miljöersättning för skötsel av ängs- och betesmarker från Jordbruksverket efter avslutad restaurering. Det kan dock ibland behövas några säsonger med skötsel för att få den struktur och det fodervärde på marken som krävs för att få miljöersättning. Restaureringsersättningen och Jordbruksverkets miljöersättningar är inte kopplade så du behöver själv ha koll på att marken uppfyller de krav som ställs på marker inom Jordbruksverkets regelverk när du ansöker hos dem.
Läs mer om miljöersättningar för ängs- och betesmarker (jordbruksverket.se)
För de restaurerade träden finns i dagsläget ingen ersättning att söka för den fortsatta regelbundna hamlingen.