Arsenik i gaturum och urban bakgrund (årsmedelvärden)
Det finns mycket få mätningar av metaller genomförda i svenska tätorter, men de resultat som finns tillgängliga tyder på att halterna i luft är låga.
Generellt låga halter
Belastningen av metaller i miljön har minskat kraftigt under de senaste decennierna. Idag sker sällan mätningar i luft av metaller i svenska tätorter, men tillgängliga resultat, de senaste från 2019, visar att halterna är mycket låga i förhållande till miljökvalitetsnormerna. Mätningar i industrinära områden skulle dock kunna ge något högre halter.
För arsenik utgör de högsta uppmätta medelhalterna cirka fem procent av miljökvalitetsnormen (MKN) och knappt 20 procent av den nedre utvärderingströskeln (NUT). I Skellefteå visade dock de senast genomförda indikativa mätningarna under 2013 en medelhalt på cirka 50 procent av den nedre utvärderingströskeln (NUT).
Normer med gränsvärden och målsättning
Miljökvalitetsnormer (MKN) finns för metallerna arsenik (As), kadmium (Cd), nickel (Ni) och bly (Pb). De förekommer i luften bundna till partiklar, främst i den fina partikelfraktionen (<1 µm).
Normen för bly är en så kallad gränsvärdesnorm, medan normerna för övriga metaller är målsättningsnormer som ska eftersträvas.
Kraftigt minskade utsläpp av metaller
Utsläppen av metaller har minskat betydligt, och även om det saknas information om trenden för halter i luft så visar mätningar av metaller i mossa från 1970-talet och fram till idag på att belastningen av metaller i miljön generellt har minskat kraftigt under de senaste decennierna.
Utsläpp av metaller till luft sker främst från förbränning av kol, olja och avfall samt från vissa gruv- och industriverksamheter.
Metallerna farliga för hälsa och miljö
Metaller uppvisar långtidseffekter och kan ge upphov till skador på bland annat nervsystem och njurar och kan även orsaka cancer.
Vissa av ämnena är också miljöfarliga och misstänks minska den mikrobiologiska aktiviteten i marken.
Människans exponering för metaller är som regel större från livsmedel än från omgivningsluften.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Redovisade data är framtagna av respektive kommun i enlighet med bestämmelserna i luftkvalitetsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet.
Luftkvalitetsförordningen SFS 2010:477 (riksdagens webbplats)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9)
Rapportering och uppdatering
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft.
- Kommunerna rapporterar data till datavärden varje år senast den 31 mars.
- Nästa diagramuppdatering: hösten 2024.
Mer data kan hämtas via datavärden:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och hur luftkvaliteten kontrolleras.