Utsläppshandeln effektiviseras – 480 svenska anläggningar exkluderas
2024-05-24 NYHET Regeringen har idag fattat beslut om förändringar i regelverket för utsläppshandeln som innebär att cirka 480 svenska anläggningar med förhållandevis låga utsläpp kommer att exkluderas från systemet. Förändringarna gör att en stor administrativ börda försvinner, utan att styreffekten av utsläppshandeln avtar.
Den 1 januari 2026 försvinner totalt 480 av 750 svenska anläggningar från EU:s utsläppshandelssystem. Cirka 300 av dessa utgörs av av mindre fjärrvärmeanläggningar. När systemet infördes år 2005 inkluderade Sverige dessa små anläggningar trots att det inte var obligatoriskt enligt EU:s regelverk. Tillsammans står de här anläggningarna för en väldigt liten del av utsläppen, mindre än 0,3 procent av de totala utsläppen från svenska anläggningar i systemet. Utsläppen från de berörda anläggningarna kommer istället inkluderas i det nya utsläppshandelssystemet ETS 2 där det ingår utsläpp från vägtransporter, uppvärmning av byggnader och mindre industrier. I ETS 2 kommer rapporteringsplikten att ligga på bränsleleverantörerna istället för på anläggningarna.
– Det här beslutet innebär stora effektiviseringar. Administrationen minskar väsentligt både för företagen och för oss myndigheter, säger Roman Hackl, chef för utsläppshandelsenheten för övervakning på Naturvårdsverket.
En annan förändring är att anläggningar som har över 95 procent biogena utsläpp också exkluderas från systemet. Detta börjar också gälla den 1 januari 2026 och gäller samtliga EU-länder. I Sverige kommer denna förändring att omfatta cirka 175 svenska anläggningar.
Naturvårdsverket som tillståndsmyndighet jobbar nu med att verkställa dessa beslut. I ett första skede skickas ett övervägande om beslut till berörda verksamhetsutövare.
Mer information
Kontakt
Roman Hackl, chef för utsläppshandelsenheten för övervakning på Naturvårdsverket, 010-698 13 98, roman.hackl@naturvardsverket.se
Jens Månsson, handläggare handel med utsläppsrätter, 010-698 14 98, jens.mansson@naturvardsverket.se