Färre gratis utsläppsrätter att vänta för svenska företag

2024-10-01 PRESSMEDDELANDE Naturvårdsverkets sammanställning av svenska företags ansökningar om gratis tilldelning av utsläppsrätter för 2026–2030 är nu klar och inlämnad till EU-kommissionen. Den visar att tilldelningen kommer att minska betydligt. Detta främst till följd av regeländringar i systemet i linje med EU:s klimatpaket Fit for 55.

Huvudregeln i EU ETS är att företagen måste köpa sina utsläppsrätter, men konkurrensutsatt industri har möjlighet till viss gratis tilldelning för att minimera risken att produktionen flyttar utanför EU. Naturvårdsverket har nu lämnat in en sammanställning till EU-kommissionen över anläggningarnas ansökningar om gratis tilldelning för perioden 2026–2030.  

EU-kommissionen tar nu vid med egna granskningar av ansökningarna från alla medlemsländer och kommer därefter besluta om tilldelningen. Även om mycket arbete kvarstår, går det redan nu att konstatera att tilldelningen kommer minska betydligt.  

Preliminärt rör det sig om 198 svenska anläggningar som kommer få ungefär 56 miljoner utsläppsrätter under åren 2026–2030. Det motsvarar ungefär 40 miljarder kronor i dagens värde. Jämfört med åren 2021–2025 kommer tilldelningen minska med en tredjedel. Men det dröjer minst ett år tills Naturvårdsverket kan fatta beslut om den slutliga tilldelningen.  

−Den stora minskningen beror dels på att små fjärrvärmeanläggningar och anläggningar som har över 95 procent biogena utsläpp utesluts ur systemet, dels att tilldelningen fasas ut i vissa sektorer. Samtidigt har reglerna ändrats för att ge incitament till tekniker som kan minska utsläppen ytterligare, vilket innebär att anläggningar som exempelvis elektrifierar sina processer i vissa fall kan få mer tilldelning än tidigare, säger Helena Rydberg, handläggare inom ETS.  

EU:s klimatpaket Fit for 55 innebär att utgivningen av nya utsläppsrätter i EU ETS kommer minska mycket snabbare än tidigare. Det gör att mängden utsläppsrätter som delas ut gratis också måste minska. För att inte tappa skyddet mot att produktionen av utsläppsintensiv industri flyttar utanför EU, införs systemet för koldioxidpris på importer, CBAM, i samma takt som gratistilldelningen fasas ut.  

−Vi bedömer att det nya systemet CBAM har förutsättningar att bli ett effektivt styrmedel. Samtidigt är det många detaljer kvar att mejsla ut inom CBAM för att säkerställa att så blir fallet, säger Olle Palmqvist, chef för Utsläppshandelsenheten för tilldelning och CBAM på Naturvårdsverket.  

Läs mer 

Kontakt

Helena Rydberg, handläggare utsläppshandelsenheten för tilldelning och CBAM, 010-698 10 75, helena.rydberg@naturdvardsverket.se   

Olle Palmqvist, enhetschef utsläppshandelsenheten för tilldelning och CBAM, 010-698 12 11, olle.palmqvist@naturvardsverket.se  

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 076-495 50 41, anneli.nivren@naturvardsverket.se