Vägledning

Utsläpps­rapportering, verifiering och överlämning

Tågvagnar

Verifiering

Granskad: ‎den ‎25‎ ‎oktober‎ ‎2024

Med start för utsläppsrapporteringen av 2025 års utsläpp (dvs från och med den rapportering som inlämnas senast 30 april 2026) ska utsläppsrapporten verifieras av en oberoende ackrediterad verifierare. Kravet på verifiering ställs inte på rapportering av 2024 års utsläpp. Verifieringen är en tredjepartskontroll som ska garantera att företagens övervakning och rapportering är tillförlitlig och sker på ett likvärdigt sätt i alla EU:s medlemsländer.

Verifieraren fyller under verifieringen i en verifieringsrapport som ska lämnas in till Naturvårdsverket ihop med utsläppsrapporten.

AVR – förordningen (2018/2067) om ackreditering och verifiering

EU-kommissionens genomförandeförordning nr 2018/2067, även kallad AVR (från engelskans Accreditation and Verification Regulation), reglerar kraven på ackreditering och verifiering inom utsläppshandelssystemet. De ackrediterade verifierarna ska uppfylla kraven i förordningen. Tidigare reglerade AVR ackreditering och verifiering inom ETS 1, men har nu uppdaterats för att även omfatta ETS 2.

Länk till AVR finns här:

Referensbibliotek ETS 2 (naturvardsverket.se)

Företag som verifierar utsläppsrapporter ska vara ackrediterade av ett nationellt ackrediteringsorgan. I Sverige är det Swedac som utför denna ackreditering. Som verksamhetsutövare är man dock inte begränsad till att anlita en verifierare som är ackrediterad av ackrediteringsorganet i det egna landet.

Ackrediteringen gäller specifika verksamhetstyper, så det är viktigt att säkerställa att den verifierare man anlitar har rätt ackreditering. I framtiden kommer ni att hitta verifierare på Swedacs hemsida.

ETS 2

Referensbibliotek

I referensbiblioteket hittar du bland annat vägledningar, länkar till e-tjänster, lagstiftning och material från informationstillfällen.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek