Stöd och information

Producentansvar för förpackningar

Hopvikta pappkartonger

Krav på återvunnet material i plastflaskor

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎september‎ ‎2024

Från och med 1 januari 2025 ska flaskor av polyetentereftalat (PET) upp till tre liter innehålla minst 25 procent återvunnen plast. Det är den som är producent som ansvarar för att kravet uppfylls.

Beräkningen av innehållet av återvunnen plast ska göras som ett genomsnitt av innehållet i flaskorna som en producent har tillhandahållit på den svenska marknaden under ett kalenderår. Rapportering av mängden återvunnen plast i engångsflaskor sker första gången 2025 gällande 2024.

Kravet gäller inte flaskor som har en volym av mer än tre liter eller flaskor som är avsedda för speciella medicinska ändamål. 

Från år 2030 utvidgas kravet till att alla flaskor för dryck som är en engångsplastprodukt upp till tre liter ska innehålla minst 30 procent återvunnen plast för att få tillhandahållas på den svenska marknaden. Innehållet av återvunnen plast ska beräknas på samma sätt som tidigare gjordes för PET-flaskor och samma undantag gäller.

Kravet finns i den svenska förpackningsförordningen (2022:1274) §6:

Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar (riksdagen.se)

Detaljer kring vilka uppgifter som ska lämnas finns i Kommissionens genomförandebeslut (EU) av den 30.11.2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 vad gäller beräkning, verifiering och rapportering av uppgifter om mängden återvunnen plast i plastdryckesflaskor för engångsbruk:

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2023/2683 (eur-lex.europa.eu)

Av genomförandebeslutet inklusive bilagan framgår vilka uppgifter som producenten ska lämna till Naturvårdsverket. I korta drag handlar det om vikten av plastdelarna i dryckesflaskor som släpps ut på marknaden och om vikten av återvunnen plast i dessa flaskor. Naturvårdsverket hänvisar berörda aktörer till Kommissionens beslut inklusive bilaga för mer detaljer kring beräkning och rapportering. 

Rapporteringen ska från och med 2025 göras i Naturvårdsverkets e-tjänst senast den 31 mars varje år och ska innehålla uppgifter avseende det närmast föregående kalenderåret. Det första kalenderår som ingå i rapporteringen är 2024.

Förändringar på gång

Idag innefattar genomförandebeslutet endast reglering kring plast som materialåtervunnits via mekaniska processer. Kommissionen arbetar dock med att revidera genomförandebeslutet för att inkludera  metod  för att beräkna, kontrollera och rapportera andelen återvunnen plast i dryckesflaskor som beaktar  plast som härrör från ytterligare typer av materialåtervinning, såsom kemisk återvinnig. När beslut fattats om nya bestämmelser kring verifiering, beräkning och rapportering kommer dessa att implementeras i svensk lagstiftning. 

Det nu gällande beslutet från Kommissionen anger endast beräkning, verifiering och rapportering av återvunnen plast i dryckesflaskor som omfattas av Kommissionens förordning (EU) 2022/1616 om återvunna plastmaterial och plastprodukter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. 

Frågor och svar

Det är den som för första gången tillhandahåller en flaska på den svenska marknaden som ska lämna uppgifter till Naturvårdsverket, det vill säga producenten. 

Från 2025 ska producenter årligen lämna uppgifter om mängd återvunnen plast. Rapporteringen ska innehålla uppgifter avseende det närmast föregående kalenderåret och det första kalenderåret som ska ingå i rapporteringen är 2024. Rapporteringen ska göras i Naturvårdsverkets e-tjänst

E-tjänst för producentansvar 

Uttrycket tillhandahålla på den svenska marknaden gäller alla försäljningsled och inkluderar även det första utsläppandet på den svenska marknaden.

Mer om begreppen tillhandahålla och producent finns här: 

Stöd till förpackningsproducenter: Definitioner

Stöd till förpackningsproducenter: Vem har producentansvar?

Från och med 1 januari 2025 ska flaskor av polyetentereftalat (PET) upp till tre liter innehålla minst 25 procent återvunnen plast. Beräkningen av innehållet av återvunnen plast kommer göras som ett genomsnitt av innehållet i flaskorna som en producent har tillhandahållit på den svenska marknaden under ett kalenderår.

Kravet gäller inte flaskor

  1.  med en volym av mer än tre liter, eller
  2.  som är avsedda för och används för speciella medicinska ändamål enligt definitionen i artikel 2 g i förordning nr 609/2013.

Från 2030 gäller kravet för alla flaskor (inte bara PET) som är engångsplastprodukter. Samma år ändras kravet om minsta andel återvunnen till 30 procent. 

Innehållet av återvunnen plast ska beräknas som ett genomsnitt av innehållet i de flaskor som producenten har tillhandahållit på den svenska marknaden under ett kalenderår.

Detaljer kring uppgifterna som ska lämnas finns i Kommissionens genomförandebeslut (EU) av den 30.11.2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 vad gäller beräkning, verifiering och rapportering av uppgifter om mängden återvunnen plast i plastdryckesflaskor för engångsbruk:

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2023/2683 av den 30 november 2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 vad gäller beräkning, verifiering och rapportering av uppgifter om mängden återvunnen plast i plastdryckesflaskor för engångsbruk (eur-lex.europa.eu)

Naturvårdsverket hänvisar berörda aktörer till innehållet i Kommissionens beslut inklusive bilaga för detaljer. 

Kravet gäller inte flaskor

  1.  med en volym av mer än tre liter, eller
  2. som är avsedda för och används för livsmedel för speciella medicinska ändamål enligt definitionen i artikel 2 g i förordning nr 609/2013.

Det finns ingen möjlighet till ytterligare undantag. 

Av Kommissionens genomförandebeslut framgår att den plast som ska räknas är återvunnen plast från plastavfall efter konsumentledet. Med detta menas avfall som är plast och som har genererats från plastprodukter som har släppts ut på marknaden. Plast från industrispill, dvs som aldrig använts i en plastprodukt, kan inte räknas i detta fall. Används återvunnen plast från andra källor än från plastprodukter som har släppts ut på marknaden, får den andelen inte räknas med för beräkning och rapportering av målet.

Om du importerar flaskor (eller tillverkar egna i Sverige) som du säljer är du producent av dessa flaskor. För dessa flaskor får du räkna ett genomsnitt på återvunnet innehåll. Om du också säljer flaskor som du köper in från en annan svensk producent får innehållet av återvunnen råvara i dessa flaskor inte räknas med. 

Uttrycket tillhandahålla på den svenska marknaden gäller alla försäljningsled och inkluderar även det första utsläppandet på den svenska marknaden. Det skiljer sig alltså från begreppet släppa ut på den svenska marknaden. Detta innebär att även PET flaskor som ni har i ert lager före 1 januari 2025 men som ni tillhandahåller efter det datumet måste innehålla minst 25 procent återvunnen råvara.